RCS Kft.

Buszbérlés
személyszállítás
gyermekszállítás
munkásszállítás
dolgozó szállítás

III.kerület
XV. kerület
Budakalász
Szentendre
Újpest,
Dunakeszi

Tájékoztató

A gépkocsivezető(k) időbeosztására vonatkozó szabályok

Fontos tudnivalók a gépkocsivezető(k) vezetési- és pihenőidejének szabályozásáról az Európai Unió Tanácsának 561/2006/EK rendelete szerint:

  • Egy gépkocsivezető napi 9 órát tölthet vezetéssel, mely heti két alkalommal 10 órára emelhető.
  • Munkaideje maximum 15 óra lehet 24 órás perióduson belül, abban az esetben, ha a 15 órás munkaidőn belül 3 óra egybefüggő pihenőidőt tudott tartani. Ha a 3 óra folyamatos pihenőidőre nincs lehetőség, a munkaidő maximum 13 óra lehet. (A gépkocsivezető indulástól-érkezésig 13 órát tölthet úton.)
  • Egy gépkocsivezető folyamatosan 4 és fél órát vezethet. A vezetési idő letelte után a vezetést kötelezően meg kell szakítania legalább 45 percre. Ha 4 és fél órán belül áll meg és nem veszi ki egyszerre a 45 perc pihenőt, először minimum 15 perc, utána minimum 30 perc megszakítás szükséges. 15 percnél rövidebb megállás vezetésnek számít!
  • A gépkocsivezetőnek heti 2 pihenőnap jár. Lehetőség van arra, hogy az egyik héten 6 napot dolgozzon, utána 1 pihenőnapot kell kapnia. A következő héten már kötelező a 2 pihenőnap és a 3. hét végéig az egy elmaradt pihenőnap pótlása. Tehát vagy a második vagy a harmadik héten már csak 4 napot dolgozhat!
  • Amennyiben a program nem teszi lehetővé a fenti szabályok betartását, úgy 2 fő gépkocsivezető részvétele szükséges!
  • Két gépkocsivezető folyamatosan 21 órát tölthet úton, ezután 9 óra egybefüggő pihenőidőt kötelesek szálláshelyen eltölteni. Ebben az esetben folyamatos a haladás, a 2 gépkocsivezető felváltva vezet, a technikai pihenők beosztása a csoport igénye szerint történik.

Utas lista használata kötelező, kérjük, hogy indulás előtt töltsék ki!

A gépkocsivezető munka- és pihenőidejére kötelezően betartandó szabályok vonatkoznak! Nincs lehetőség a felülbírálásra!

Ezeket a szempontokat kérjük az út megkezdése előtt figyelembe venni, amennyiben egy gépkocsivezetővel indulnak el:

  • Az indulás és a visszaérkezés között maximum 15 óra telhet el! (A kiállás is beleszámít.) Ez csak akkor lehet több, ha az autóbusz legalább 9 órát áll egy helyben.
  • A gépkocsivezető a 15 órás munkaidejéből legfeljebb 9 órát tölthet vezetéssel.
  • Ha az indulástól a célállomásig való eljutás több mint 4,5 órát vesz igénybe, akkor be kell iktatni egy legalább 15, majd egy legalább 30 perces megállást. Ezt célszerű benzinkúton, vagy pihenő helyen megtenni, ahol a csoport is fel tudja magát frissíteni üdítővel, kávéval stb.
  • Több napos út esetén fontos tudni, hogy miután a gépkocsivezető 15 órás munkaideje letelt, legalább 9 órás pihenőt kell tartania, mielőtt újra elindulhat.

Javasoljuk, hogy a programszervezés előtt vegyék fel velünk a kapcsolatot, hogy a programok zökkenőmentesen betarthatók legyenek vezetési- és pihenőidők tekintetében. Készséggel állunk rendelkezésükre, kérdéseik megválaszolására.

 
Á
r
l
i
s
t
a
 
 
T
á
j
é
k
o
t
a
t
ó